Begroting 2021

Algemeen

Van voorjaarsnota naar begroting

De begroting geeft een zo actueel mogelijk beeld van de financiële stand van zaken voor het jaar 2021. Er zijn een aantal risico's en ontwikkelingen, die invloed hebben op het saldo van de begroting.

Covid-19 De Covid-19 crisis heeft een grote invloed op ons dagelijks leven en de economische ontwikkelingen. Hiervoor zijn maatregelen genomen, maar onduidelijk blijft hoelang deze nodig zijn en wat de uiteindelijke invloed van de Covid-19 crisis is op onze inkomsten en uitgaven. De crisis heeft gevolgen voor de financiële huishouding van de Rijksoverheid. De omvang van het gemeentefonds beweegt mee met de uitgaven van de Rijksoverheid ('trap-op-trap-af'-systematiek). Onze grootste inkomstenbron is de Algemene uitkering uit het gemeentefonds waardoor dit ook een impact heeft op onze begroting.

Herijking gemeentefonds Het Rijk wil komen met een nieuwe verdeling van het gemeentefonds. Hier zijn onderzoeken voor uitgevoerd voor een totale herijking. De resultaten van deze onderzoeken leiden tot grote  herverdelingseffecten die met name voor kleinere gemeenten, waar Gennep toe behoort, financieel nadelig zijn. Besloten is dat aanvullend onderzoek nodig is. De nieuwe verdeling is daarom uitgesteld tot 1 januari 2022. De herverdelingseffecten gaan afgevlakt worden maar we gaan er van uit dat voor Gennep de herijking een lagere algemene uitkering uit het gemeentefonds oplevert. Om financieel toekomstbestendig te zijn moeten we hierop anticiperen. In het najaar van 2020 gaan we een proces opstarten om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die de begroting biedt om hierop in te spelen.

Open-einde regelingen De gemeente heeft veel open-einde regelingen: de Participatie wet,  Leerlingenvervoer, Minimabeleid, Wet Maatschappelijk Ondersteuning en Jeugdzorg. De hoogte van de kosten is afhankelijk van het aantal aanvragen. Daar hebben we geen directe invloed op. Het open-einde karakter is ook van toepassing op een aantal opbrengsten: toeristenbelasting en leges vergunningen.

Omgevingswet De invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2022 kent ook voor onze gemeente grote onzekerheden. In het jaar 2022 moeten we aan de door het Rijk opgelegde eisen voldoen. De Omgevingswet heeft incidenteel de nodige financiële consequenties , maar ook structurele gevolgen: onder andere omdat meer vergunningsvrij wordt (minder legesopbrengsten) en we wel voor toezicht en handhaving verantwoordelijk blijven en dat het bevoegd gezag voor bodem overgedragen wordt aan de gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 11/11/2020 09:17:06 met de export van 11/11/2020 08:43:29