Begroting 2021

Taakvelden

5.7-2 Openbaar groen, natuurbescherming

Taakveld 5.7-2 Openbaar groen, natuurbescherming

Portefeuillehouder:         R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:         I. Volledig financieel en beleidsmatig te beïnvloeden, autonome taak.

Wat willen we bereiken?

  • De natuur en het landschap zijn van hoge kwaliteit en worden optimaal beheerd en beschermd zodat de positieve bijdrage aan de leefbaarheid gewaarborgd blijft.
  • Een hoge biodiversiteit in natuur en landschap.
  • Minder overlast van eikenprocessierupsen en ander ongedierte.

Wat gaan we er voor doen?

  • We geven uitvoering aan de projecten in het Routeboek Programma Versterking Vrijetijdseconomie, voor programmaonderdeel Natuur en Landschap, zoals het beleefbaar maken van natuur en landschap (Koningsven-De Diepen).
  • We zoeken financiering en samenwerking voor de uitvoering van de voorstellen uit het rapport 'Regiovisie Maasheggen' voor herstel van het Maasheggenlandschap.
  • We werken conform de  gedragscodes ' Gedragscode Flora- en faunawet bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen ', om te voldoen aan de Wet natuurbescherming en houden zoveel mogelijk rekening met de aanwezigheid van (wettelijk beschermde) flora en fauna bij de meest voorkomende beheerwerkzaamheden.
  • We dragen bij aan de uitvoering van Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). De gemeente draagt financieel bij aan het IKL-jaarprogramma "Gennep Buiten".
  • We onderhouden het ooievaarsnest en de camera op het stadhuis. We zorgen dat het nest via de website van 'Beleef de Lente' gevolgd kan worden.
  • We planten méér bomen aan, volgens het gemeentelijk plan “Meer bomen in Gennep”. De ambitie is om jaarlijks 2.500 bomen te planten in de periode 2020-2027. Het kan gaan om bomen bij particulieren, bij (bouw)projecten, in het stedelijk gebied en herbebossing van percelen van de gemeente, agrariërs  of andere terreinbeherende instanties. Concrete projecten in 2021 zijn onder andere de aanleg van een Dorpsgaard in Ven-Zelderheide en het aanbrengen van laanbeplanting langs de Zwarteweg in Milsbeek.
  • We stimuleren projecten vanuit de samenleving die bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van het buitengebied. De gemeentelijke coördinatie, administratie en PR van het Fonds Kwaliteitsverbetering Buitengebied zijn hierbij belangrijk instrumenten.  
  • Met betrekking tot de bestrijding van de eikenprocessierups volgen we de landelijke ontwikkelingen en ervaringen. We geven opvolging aan de adviezen uit het actieplan dat in 2020 voor onze gemeente is opgesteld. De bestrijding en overlast worden jaarlijks geëvalueerd. Er vindt uitwisseling en afstemming plaats met andere terreinbeheerders en buurgemeenten. Burgers worden goed geïnformeerd via de website.
  • We ondernemen verschillende acties om de biodiversiteit te vergroten. Dit doen we op basis van een geactualiseerd groenbeleidsplan. Daarmee willen we onder meer bereiken dat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden gestimuleerd. Te denken valt aan het aanleggen van bloemrijke akkerranden (we verstrekken hiervoor gratis zaden) en meer en gevarieerder groen binnen fysiek ruimtelijke projecten. Een belangrijke verbeterslag wordt verwacht van het aanpassen van het maaibeheer (bermen, parken).
Deze pagina is gebouwd op 11/11/2020 09:17:06 met de export van 11/11/2020 08:43:29