Taakveld 7.4 Milieubeheer Portefeuillehouder: R. Peperzak |
---|
Wat willen we bereiken?
- De gemeente geeft het goede voorbeeld!
- Verduurzaming van eigen vastgoed en andere eigendommen (pompen, gemalen).
- Asbestdaken verminderen binnen de (wettelijke en financiële) mogelijkheden.
- Men kan bij de gemeente terecht voor uiteenlopende duurzaamheidsvragen.
Wat gaan we er voor doen?
- We nemen samen met onder meer de andere 14 gemeenten, het Waterschap Limburg, de provincie Limburg en vele stakeholders actief deel aan de vervolgstappen om te komen tot de definitieve Regionale Energie Strategie Noord en Midden Limburg versie 1.0 (RES NML 1.0). Daar waar mogelijk ondersteunen we de RES-organisatie NML, onder meer op het brede aandachtsveld van energiebesparing ter voorkoming van onnodige opwekcapaciteit. Deze RES NML 1.0 levert de eerste fase voor de uitvoeringsagenda.
- Samen met de gemeenten Venray en Mook en Middelaar stemmen we met buurgemeente Bergen een gezamenlijke deelname af in realisatie en langjarige exploitatie van haar nieuwe Energielandgoed Wells Meer. Gezamenlijke participatie zowel in financiële zin als in de jaarlijkse opbrengst van een passend deel van de in Wells Meer op te wekken duurzame elektriciteit.
- We maken het opstellen van de Transitievisie Warmte af, samen met de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar, en in zeer nauwe samenwerking met bewoners/eigenaren van woningen en gebouwen in onze kernen en buurten. De gemeenteraad heeft de eerste versie van de Transitievisie Warmte Gennep vastgesteld, geheel in lijn met de geschetste route in het ondertekende nationaal Klimaatakkoord.
- Na de oplevering van het duurzaam gerenoveerde gemeentekantoor houden we een open dag waarbij wij vanuit onze voorbeeldfunctie tastbaar laten zien wat wij verduurzaamd hebben. Dit doen we gelijktijdig met de jaarlijkse gemeentelijke Duurzaamheidsmarkt.
- Nagenoeg alle dienstreizen van de gemeente Gennep zijn duurzaam. Dat betekent: óf per openbaar vervoer óf met (elektrische) deelvervoersmiddelen (auto, fiets, scooter).
- Het meerjaren-uitvoeringsplan voor de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed vormt vanaf dit jaar de basis voor de voorgestelde maatregelen. De gemeentelijke gebouwen die daarvoor geschikt zijn worden verder verduurzaamd en zo mogelijk voorzien van zonnepanelen. Ook worden in het onderhoudsschema van deze gebouwen energetische maatregelen getroffen.
- We blijven aansturen op het saneren van asbestdaken. De gezondheidsrisico's en de risico's op bodemverontreiniging door verwering en uitspoeling van losse asbestvezels naar de bodem (bij daken zonder dakgoot) zijn onverminderd actueel.
- Samen met alle Limburgse gemeenten bereiden we ons voor op de aanstaande overdracht van taken in het kader van bodembeleid en de structurele uitvoering daarvan.
- Het gemeentelijk energieloket GELG wordt met inachtneming van de geldende corona-maatregelen tijdelijk opengesteld in de bibliotheek. Hier kunnen burgers en ondernemers terecht met al hun vragen omtrent de verduurzaming van hun woning of bedrijf.
- We bevorderen, zo nodig in overleg met de provincie en via de verbonden partij Omnibuzz, dat uiterlijk in 2025 het (doelgroepen-) personenvervoer met bussen, minibussen en taxi's in de gemeente uitsluitend met emissieloze voertuigen gebeurt.
- We nemen in nieuwe aanbestedingen en offerte-trajecten bepalingen op om het vervoer van door de gemeente gecontracteerde partijen (bij voorbeeld vuilnisophaaldiensten en aannemers) zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Het streven is vanaf 2030 ook met emissieloze voertuigen te gaan rijden.
- Samen met alle Limburgse gemeenten volgen we nauwlettend de beschikbaarheid van en de ontwikkelingen bij bijbehorende openbare laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
Beleidsindicatoren
Omschrijving | 2017 | 2018 | 2019 |
---|---|---|---|
Hernieuwbare elektriciteit | 2,9% | Nb | Nb |
Woningen met zonnepanelen | 9,2% | 11,3% | 15,7% |
Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen
GR RUD LN
De Gemeenschappelijke Regeling Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD LN) is een gemeenschappelijke regeling van de provincie Limburg en vijftien Noord-Limburgse gemeenten. De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om:
- de kwaliteit van dienstverlening aan burgers, bedrijven en belanghebbenden te verbeteren bij de uitvoering van taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken)
- de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de leefomgeving te verbeteren.
De RUD LN draagt zorg voor de uitvoering van tenminste de taken zoals opgenomen in het wettelijk basistakenpakket. Voor Gennep betreft dit milieuvergunningverlening en de uitvoering van milieutoezicht, het zogenaamde verplichte basistakenpakket.